onsdag 12 augusti 2009

Målarkluddare och rörfixare

Varför ska det var så dyrt att använda sig av hantverkare? Vanligtvis är det arbeten som inte kräver särskilt mycket kunskap. Det är ofta rätt hjärndöda arbeten. Men är det för att kompensera det "blåsta" arbetet som det kostar? Som bevis för mitt påstående kan vem som helst arbeta inom "byggsvängen" när det är byggboom. Det är ungefär som inom sjukvården. Att arbeta som sjukvårdsbiträde krävs inga förkunskaper eller ett skarpt intellekt. Men det är också dåligt betalt. Så varför inte jämställa en rörmokare med ett sjukvårdsbiträde och sätt priset därefter. Läs även andra bloggares åsikter om , , SuperStar Mobile - tokbilliga priser direkt från mobilen! Klicka här

10 kommentarer:

DemonicBunny sa...

Bara för att en snickare inte har så lång utbildning eller att det inte är akademiskt arbete så är inte "hjärndött" eller på något sätt jämförbart med ett sjukvårdsbiträde. Det fortfarande (i vanliga fall) skickliga yrkesmän med lång erfarenhet i ett yrke där amatörer inte bara tar längre tid men också gör ett bra mycket sämre jobb.

Du kan ju försöka dig på det själv om det nu ska vara så enkelt och för höga löner? Det är så kapitalism fungerar.

idioten sa...

fin inställning du verkar ha till människor och vad dom har som yrke

En rörmokare sa...

Rörmokeri hjärndött, var det ja.
Gör du dina rörintallationer själv utan någon som helst kunskap? Jag hoppas det, för då lär man ju få läsa om dig i samtliga tidningar - i synnerhet om du bor i hyreshus. Då finns potential för riktigt massiva skador.

Sedan undrar jag just vad sjukvårdsbiträdena tycker om att bli förklarade hjärndöda. Jag skulle då rakt inte vilja hoppa in i ett skift, skulle troligen resultera i katastrof.

Anonym sa...

Förstår inte problemet om det så lätt och vara rärläggare o instalera badrum o värmepupar varför anlita oss hantverkare då gör arbetet skälva så sparar ni 100% i slallet för 50% på rotavdraget

Anonym sa...

Nämen!

Vilken tur du har som är så fantastiskt skärpt då. Då kan du ju utan problem gjuta ny bottenplatta i ditt hus, snurra ihop all el i elcentralen, dra alla rör och kunna lita på att det inte kommer läcka de närmsta 10 åren. du vet givetvis vilka verktyg, kompontenter och maskiner man behöver, och hur man planerar upp och strukturerar upp allt så det går så fort som möjligt. hur du sammanfogar moment och sparar tid. hur du gör med försäkringsfrågor och garantier, vilka material och armaturer som är bäst att använda. och givetvis har du fullständiga kunskaper när det gäller bygg-AMA 09.

själv är jag rörmokare, så jag vet inte så mycket, är givetvis jävligt ointelligent... men jag skulle själv anlita en elektriker utan att tveka för att dra elen i mitt hus eftersom jag VET vad man riskerar. en riktig knegare vet vad man kan göra o inte göra själv.

vilket du inte vet. Därför tror du att du kan kasta dig in i vadsomhelst och klara det utan problem.

Men du tänker inte på vad som händer om man gjuter ny bottenplatta utan att använda en padda..

du vet inte vad som händer om du tilläggsisolerar golvet i hela kåken förutom golvet i klädkammaren..

du vet inte hur lång tid saker tar

du vet inte hur man planerar upp ett arbete så det går så fort som möjligt

du vet inte hur mycket materialet kostar, hur mycket du behöver eller vilket som är det bästa för ditt hus.

du har inga jvla koncept överhuvudtaget vad gäller bygg, därför anlitar du någon, kom inte o säg att den personen är en idiot.

för vad fan är Du isåfall om Du behöver anlita honom/henne?

Kloker sa...

Så bra!! Hantverkare är rena skojare och lögnare. De ska ha betalt för något som de själva anser vara så svårt. Har läst kommentarerna här bredvid och inte blir man imponerad. Tvärtom. Så sänk deras lön till max 50 spänn/tim.

Anonym sa...

Det är så ofta man märker att journalisterna lyckats få andra människor att se hantverkare som komna från en annan planet. Artiklar om hantverkare är helt onyanserade och riktade till alla andra, uppmanar folk att akta sig och vara på sin vakt. Visst finns det skojare och folk har all anledning att passa sig för dem, men för länge sedan blev vi alla satta i samma kast.
Nu har effekten blivit att de riktigt förvirrade elementen dessutom fått för sig att hantverk är något pseudojobb som inte ens kräver kunskap eller skicklighet.
Det är helt fantastiskt. Man kanske skulle bli kontorist själv också så man fick göra något vettigt och betydelsefullt.

Anonym sa...

hah.

erfarenhet = kunskap

problemlösning = intelligens

plugga = lägga in information i huvudet utan att nödvändigtvis behöva förstå den.

säg mig, snickarn som har erfarenhet av 20 års olika snickerier o byggnader, som fått arbeta med o lösa problem dagligen o samarbeta med människor..

o sen har vi den skitnödiga Akaaadeeemikern Kloker, som nyss blivit nyutexaminerad från kth och ser fram emot ett spännande liv i arbetslöshet och om ändå kanske ett jobb där han kan hitta på en "ny smart lucka för diskamaskiner" eller liknande..

vem är egentligen klokast? vem besitter mest kunskap.

bara för att en kunskap DEFINIERAS som intelligent, säg t.ex advokater, läkare, forskare i mikrobiologi etc.. så betyder det inte att personen i fråga är en intelligent person med mycket kunskap.

en snickare kan ha lärt sig långt mycket mer om snickeri än vad en advokat lärt sig om lagen, i mina ögon är snickaren den intelligenta.

varför handlar det om VAD man lär sig för er slipsnissar? .. allt handlar om hur mycket man lär sig och hur man lär sig det, förstår man det man lär sig, eller är man bara en jävla papegoja som upprepar något man hört.


det är väl lite det jag vill peka på här.

det är jävligt ointelligent att anse att intelligens är något som är reserverat för de som är intresserade av juridik, mikrobiologi eller media, marketing, buisness osv.. .

såvitt jag vet var jesus snickare.

och oavsett om han var guds son eller inte så anser jag att hans värderingar och mål med livet var intelligenta och schyssta.

men, som sagt, jag är bara en dum rörmokare, så jag får lita till eran enorma kunskap som akademiker eller vad fan ni är för kvasiintelligenta hemmaprofeter.

så vi får väl heltenkelt enas om att jesus var dum i huvudet. en sån där "no brain, knegare".

Bah. som sagt, intelligens är inget man erhåller genom att välja ett visst yrke, intelligens är att kunna bli en av de bästa, inom vilket yrke man än väljer.

hahah. men yeye nu orkar jag inte bitcha med er lellar längre. ni är väl antagligen överlyckliga för att få häckla hantverkare istället för att bli häcklade av hantverkare förengångsskull.. synd bara att ni inte vågar driva med oss i verkligheten för då skulle vi få lite mer respekt för er taniga folkskygga socialt inkompatibla datormonster.

det är alltid samma blick i golvet med er, aldrig något ord i hissen, inte några spontana skämt..

man är knegare, för att man är så jävla mycket skönare än er dataknackare, mediamänniskor, karriärsfolk...

vi är avslappnade, och generellt sätt jävligt trevliga, skulle ni inte misstänka oss för o försöka lura er, och våga öppna keften i hissen eller hälsa på oss på kontoren.. skulle ni fatta det.

rörmokare.

Kakelnisse sa...

Rörmokare är absolut inte hjärndöda - det är stor skillnad på erfarna och nya rörmokare så det krävs erfarenhet och skicklighet för att få bra arbeten utförda inom det området, det jag nu vill belysa råkar faktiskt vara rörmokare men kunde lika gärna vara vilken hantverkare som helst men detta är exempel som vårt företag varit med om i verkliga livet.
Det vi sysslar med är snickeri, kakel- och klinkersläggning och därför behöver vi ibland annat kompetent folk där vi känner att vi vill ha hjälp.

Skulle renovera ett badrum häromveckan åt en
kund och behövde anlita en rörfirma. Som ett
exempel kan jag berätta hur det är - jag
skriver nu bara ett exempel av de många jag
kontaktade:
Ringde med två dagars mellanrum till samma
firma. Första gången ringde jag som företagare
och andra gången som "privatperson".

Skillnaden på priset: När jag ringde som
företagare tog de 320 kronor i timmen + moms =
400 kronor.

När jag ringde som "privatperson" kostade de
747kronor i timmen inklusive moms " - och så
får du dra av hälften i ROT-avdrag" upplyste
de mig om...

Japp så är det - alla blir blåsta, både staten
och kunden.

Själv ligger jag på samma priser som jag hade
innan ROT-avdraget och vi får faktiskt alla
jobb. Ibland kan de bli problem för de tycker
att vi har en sådan enorm skillnad mot andra
men då förklarar vi att vi behandlar dem som
vi gjorde innan ROT-avdraget fanns. Vi har
fått mer jobb nu därför vi märker att det inte
är lika många "svart"-arbetare att konkurrera
med som förut. Att vara ärlig är jag övertygad
håller i längden. Sköt om er alla och var
stenhårda när ni får sjuka kostnadsförslag som
ligger på runt 70.000 för ett badrum i
arbetskostnad. Innan ROT-avdraget låg det på
mellan 20 - 35.000 kronor så kör hårt!! I den
prisklassen ligger vi.

Lycka till!!

PS. Vad gäller pappersarbete så tar det
ungefär 5 minuter per kund när man fyller i
uppgifterna till Skatteverket.
(Du har ju begärt de uppgifterna innan du
börjar arbeta)

Inom 10 dagar så har vi pengarna på kontot
efter att kunden betalat, längst tid vi fått
vänta är 8 dagar - annars brukar det bara ta
i genomsnitt 5-6 dagar.

Anonym sa...

Verkar lite konstigt att man anlitar hantverkare att bygga om det är som du säger! Projektören och ritaren kan ju fortsätta ut på bygget och utföra det de ritat.... De firmor som tar högre timtaxa vid ROT är oseriösa och borde få en knäpp på näsan.
Våran elfirma tar 365 :- exkl. moms oavsett om det är ROT, företag etc. De som klagar att det är högt med ca 400:- i timmen borde kolla vad det kostar med er tjänst ni har på erat företag/avdelning. En konsult t.ex. är inte ovanligt med timtaxa på Ca 900-1200 :-. Enligt beräkningar där du vill ha Ca 23 000:- i nettolön krävs en timtaxa på Ca 450:- (inkl. material så klart!)

Sedan är det så att en hantverkare på en liten ort har mycket att förlora på att vara oseriös. Medans en storstadsverkare kan "gömma" sig i mängden och leva länge på en lögn.

Fortsätt att kolla oss, de som inte klarar av att kollas med lupp ska inte finnas kvar....