onsdag 12 augusti 2009

Fel kan göras även på Astrid

Felbehandlingar kan göras även om det är på barnsjukhuset Astrid Lindgren. I det här fallet kommer nu läkaren med största sannolikhet att bli åtalad för dråp. Men ibland verkar det som om vissa sjukhus skulle vara befriade från att göra felaktiga diagnoser och behandlingar. Många liknande fall som det här läggs ner och läkare får en varning. Det är allt, vilket är fullständigt vansinne. Läs även andra bloggares åsikter om , , , SuperStar Mobile - tokbilliga priser direkt från mobilen! Klicka här

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är hemskt var det än begås fel och mycket tragiskt. Det ska inte få hända i ett modern samhälle.tänk på familjen och föräldrarna till barnet.....

Anonym sa...

Vaddå "tänk på familj och barnet"? Enligt alla medicinska utlåtande skulle barnet dött av sig själv inom minuter, och föräldrarna var införstådda i att man skulle upphöra med livsuppehållande åtgärder.

Daniel sa...

Åklagaren hade föredragit att barnet långsamt kvävts till döds istället för att stilla somna in. Hycklare och paragrafryttare.

Krassman sa...

@Anonym 20:49
Att avsluta livsuppehållande åtgärder är INTE det samma som att injesera en dödlig dos med narkosmedel. Det borde verkligen sjukhuset, ansvariga läkare och övrig personal tänkt på. Speciellt eftersom de orsakat flickans hjärnskador från tidigare felbehandling.

@Daniel
Aktiv dödshjälp är inte lagligt i Sverige Daniel. Det är väl lite det som är problemet med ditt resonemang. Jag tror inte att åklagaren behöver ta ställning till spekulativa funderingar vad som hade varit utgången om en dödlig dos inte hade injeserats i flickan. De skall utgå från lagstiftningen.

Niklas Lindgren sa...

Krassman,
I det här fallet är det samma sak. Barnet skulle hur som helst avlida inom några minuter. Det är experterna eniga om oavsett om de är kollegor med den anklagade eller från rättsmedicinverket. När man då injicerar, så är det viktigare att smärtlindringen är effektiv än att undvika möjlig överdos. Det viktigaste är ju att de sista minuterna av liv blir så smärtfria som möjligt. Däremot är det ju inte relevant om någon dör 14:49 av tiopental, eller 15:01 av att de slutar andas av sig själv, såvida man inte har en rättssyn som är djupt integrerad med någon form av bokstavstro.
Vidare finns det ju patienter i respiratorer som injiceras med läkemedel i sådana doser att de knappast skulle kunna överleva utan livsuppehållande åtgärder. Enligt din syn så skulle man ju inte kunna ta beslut om att upphöra med livsuppehållande åtgärder på dessa patienter. Då dör de ju rent medicinskt av medicinen i fråga, och enligt dig så är sjukhuspersonalen mördare. Ja såvida man inte väntar ut att läkemedlen i fråga bryts ner och patienten ifråga möjligen känner smärta. Låter det bra?

Sedan kan man ju inte blanda in tidigare felbehandling i bedömningen. De har inte med saken att göra och involverade inte samma personal eller ens avdelning.

jonas sa...

Om det är fråga om ett brott finns väl ingenting som binder den åtalade läkaren vid det? Om flickan avsiktligt dödades med tiopental kan vem som helst i flickans omgivning vara den skyldige till och med en lekman som flickans föräldrar kan ha gjort det, det är ju bara att trycka på en knapp på pumpen med vilken läkemedlet administreras.
Läkaren förnekar att hon ska ha ordinerat en överdos tiopental till patienten och det finns ingenting i journalen som talar emot enligt vad jag förstår sos utredning.