lördag 8 augusti 2009

Var frisk innan du uppsöker sjukvården!

Man gör inget annat än försöker få afrikaner att skydda sig mot aids och det är ju mer än behövligt. Sedan läser man nyheter som den här att afrikanska kvinnor dör av hiv i Sverige då de inte hivtestas fast de söker vård för aidsrelaterade sjukdomar. Hallåååå! Finns det ingen ansvarig eller någon med en liten, och nu menar jag mycket liten, känsla för kvinnornas situation? Finns ingen som kan sätta ihop hivtest med aidsrelaterade sjukdomar? Så svårt ska det väl inte vara. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Att det är hemskt det som dom går igenom behöver nog inte nämnas men samtidigt så måste jag fundera över kostnaden för alla dessa utlänningar som kommer till Sverige, och undrar vart vårat ansvar för dessa människor ska sluta.

Sam sa...

Anonym: Jag tycker det är lustigt att du ens funderar över kostnaderna för att "alla dessa utlänningar" kommer till sverige. Du har aldrig tänkt på alla kostnader som I princip alla länder i Afrika (och övriga länder i världen) som blivit kolonialiserade har för kostnader och det faktum att de fortfarande betalar av en stor skuld till västvärlden - en skuld som är en konsekvens av västvärldens terror och brutalitet. Jag tror det kan vara bra att du (och de som tänker som du)slutar vara så förbannat etnocentriska och ser hur nuet faktiskt är ett resultat av det som hänt förut.

Sam sa...

Och jag glömde också tillägga att det där ansvaret som du nämner att "vi" har är också resultatet av hur "vi" behandlat människor i årtusenden. Att det söker sig människor till Europa (och däribland sverige) är ingen slump. Det beror på att vi länge exploaterat det som vi så högfärdigt kallar för "tredje världen". Flyktingar finns av en anledning, och jag tycker inte du ska undra över ditt såkallade ansvar på det sättet som du funderar över det. Utan fundera över ditt ansvar som medmänniska.

Lena sa...

Det handlar om att dessa kvinnor inte har samma värde som vi, vi vita. Så cyniskt är det.

Anonym sa...

Nä men vänta lite här nu. Sverige har aldrig varit någon kolonialmakt och om nu någon sådan påstådd "skuld" ändå skulle finnas så måste den tillfalla de som faktiskt begick brotten inte deras barnbarns barn!

Dessutom faller ju ditt påstående på sig själv om vi europeer vore så onda som du tycks tro så skulle de ju inte komma hit öht.

Dessutom, jag har sett det argumenteras förr att det är diskriminering, fördomar och allmän illmarighet att misstänka afrikaner för hiv och aids!

T.ex är det förbjudet med obligatoriska hivtest för flyktingar, öven om dessa kommer från de värsta riskzonerna....

Sam sa...

Anomym:

"Dessutom faller ju ditt påstående på sig själv om vi europeer vore så onda som du tycks tro så skulle de ju inte komma hit öht."

Jag vet inte hur gammal du är. Du kanske bara är 12 år och vet inte så mycket. Därför ska jag vara snäll nu. Men ärligt talat så behöver du läsa mer historia och förstå att det är så det funkar i världen idag. Människor kan och är många gånger "onda", det kan vara europeér, det kan vara afrikaner det kan vara asiater, amerikaner och så vidare, alla som bidrar till att det här systemet finns och lever kvar där vi gör skillnad på människor och deras värde är "onda" (för att uttrycka det på samma barnsliga sätt som du). Människor svälter och har inte tillgång till medicin, bostad eller skola som du har. Därför kommer flyktingar hit och jag vet (eftersom att jag har personliga erfarenheter av det här) att rasism och diskrimering i alla dess former inte stoppar människor att söka sig till västvärlden iallafall, att överleva betyder mer även om det är just rasismen och diskrimeringen som i många fall själsligt och kroppsligt dödar många människor. (och att afrikanska kvinnor som dör av hiv/aids i Sverige är ju ett bra exempel på det). Det är precis som Lena säger att vi gör skillnad på hur olika värda männsikor och deras liv är.

Det spelar ingen roll ifall Sverige aldrig varit en kolonialmakt, samma attityd och nonchalans riktade emot flyktingar finns även här. Den där skulden är inte "påstådd", utan den är verklig och sann. Du verkar ärligt talat inte ha särskild stor koll på det här. Dessutom så tycker jag att det är vedervärdigt att du tycker att det är synd att man inte kan misstänka afrikaner för hiv/aids utan att det kallas diskriminering eller dylikt! Alla afrikaner har inte hiv/aids och det finns ingen anledning att misstänka att någon överhuvudtaget har en sjukdom pågrund av dennes etniska tillhörighet. Det du gör nu är något klassiskt: du talar om människor med ett annat etniskt ursprung än dig själv på ett gruppbaserat sätt och det är högts troligt att du liksom många andra talar om människor med samma etnicitet som du själv har på ett individbaserat sätt.

Väx upp, res lite mer i världen och kom tillbaka sen när du blivit klokare.

Anonym sa...

Hund-Dolores: Det är inte så lätt som man kan tro. Hiv orsakar inga hiv-specifika sjukdomar utan försämrar immunförsvaret så att andra virus och mikroorganismer som kroppen annars håller i schack kan komma fram.

Exempel på åkommor man kan råka ut för när man får ett försämrat immunförsvar pga hiv är svamp i mun och på huden, bältros, lunginflammation, diarreer. Dessa sjukdomar var för sig kan vem som helst få och pekar inte direkt på hiv/aids. Det är först när man söker vård upprepade gånger som det är läge att misstänka en hiv-infektion och idag med 10-minuters vårdcentralbesök hos en stafettläkare så är risken stor att läkaren inte ser mönstret i journalen.